Inför denna säsong hade Rawez Lawan önskemål om att tillfoga fler poäng till sitt hårda arbete på mittfältet. Så här långt på säsongen har Dalkurds lagkapten bidragit med totalt 13 poäng (sju mål och sex assist) och varit en starkt bidragande orsak till lagets fina säsong. Lawan är naturligtvis glad över årets poängskörd, men siktar på att förbättra denna under de återstående fyra matcherna.

– Ska jag vara helt ärlig är jag lite stolt över mig själv. Från att ha spelat som en ”sexa” i ett helt år har jag till denna säsong klivit upp i en lite offensivare roll och kommit upp i den här poängskörden. Självklart är jag glad över det. Men jag nöjer mig aldrig och är faktiskt sugen på att göra lite fler poäng, säger Lawan och fortsätter:

– Jag har tagit ett steg upp i banan, vilket gör att jag kan ta mig in i boxen ännu mer. Jag har också varit lyckligt lottad som fått många andra- och tredjebollar som jag har kunnat göra mål på. Det ligger dock mycket hårt jobb bakom allt. Jag försöker ta mig in i boxen så ofta jag kan, men det är inte alltid det går. Ibland har det gått några matcher där jag inte har gjort några poäng, så då får man bidra med annat. Det är klart att jag är glad och jag vet att jag har några poäng till i mig inför de sista matcherna, förklarar Lawan.

I framgångsreceptet bakom Lawans säsong ligger självklart även mycket hjälp från lagkamraterna. Rewan Amins intåg i laget till denna säsong har inte gått den uppmärksamme förbi. Även om mittfältaren gjort mycket jobb i det tysta, är det något som har märkts av på lagets spel såväl defensivt som offensivt. Lawan medger också att lagkamraterna, däribland Amin, har del i hans fina säsong.

– Rewan är en väldigt bra fotbollsspelare och bidrar med mycket. Det är klart att jag känner en viss trygghet, att jag kan lämna mittfältsrollen ibland och komma in i boxen som en andra- eller tredje-anfallare för jag vet att han finns där bakom och kan städa upp. Jag tror också att många lag har läst av oss lite, nu på slutet. De har lärt sig att vi kommer med många spelare i boxen, så de har stängt av lite ytor. Men det är upp till oss att hitta nya vägar, säger Lawan.

Med flera säsonger på meritlistan i såväl Allsvenskan som danska Superligan är Lawan en av Dalkurds mer rutinerade spelare. Det gör honom till en naturlig ledare i truppen, som inte enbart innefattar att bära kaptensbindeln. Lawan förklarar vilka lärdomar han har fått med sig i karriären och hur erfarenheterna från exempelvis guldsäsongen med IFK Norrköping har hjälpt honom och laget denna säsong, där Dalkurd har varit inblandade i Superettans toppstrid.

– Jag försöker bidra med så mycket jag kan, genom att sprida min energi både före och efter matcherna. Nu när vi befinner oss i en toppstrid ska vi se till att försöka njuta också och vara avslappnade. För det är inte många gånger man är med i en toppstrid. Många av grabbarna i laget är unga och har en stor och fin framtid framför sig. Jag försöker påminna dem om att befinna sig i nuet för det är här och nu det händer. Vi ska även försöka vara så avslappnade som möjligt när vi går in i matcherna här på slutet. I slutändan handlar det om att ha kul. Naturligtvis ska vi vara fullt fokuserade också, men det kommer på köpet när man har roligt, tydliggör Lawan.

Rawez Lawan var som bekant del i det IFK Norrköping som, något överraskande, vann SM-guld säsongen 2015. Mittfältaren har även vunnit ligaguld i Danmark, med Nordsjälland säsongen 2011-2012. Även om ligagulden är något som smäller högt i Lawans karriär, förklarar lagkaptenen att en uppflyttning till Allsvenskan med Dalkurd, skulle vara något alldeles extra.

– Jag tror jag har sagt det förr, men med all respekt till mina två medaljer så är det inte ens i närheten av att sparka upp Dalkurd i Allsvenskan. Det hade varit enormt stort, inte bara för mig själv men så klart för klubben och alla kurder. Vi kurder går igenom ganska spännande tider nu och om vi kan bidra genom att sprida mer glädje med vår fotboll, hade det varit oerhört häftigt, berättar Lawan stolt.

Lawan vidareutvecklar sitt resonemang och förklarar vad Dalkurd som klubb betyder för honom, vars ursprung är kurdiskt.

– Det är väldigt speciellt för mig. När jag kom hit så var det verkligen som att komma till en klubb som jag älskar och som älskar mig tillbaka. Jag trivs väldigt bra här. Hade jag inte haft barn och en familj att försörja, så hade jag definitivt kunnat spela gratis för Dalkurd.

Dalkurd har stått för en väldigt bra säsong och leder Superettan i skrivande stund. Fyra matcher återstår av säsongen och klubben är på väg mot ett historiskt avancemang till Allsvenskan. Lawan tror att Dalkurd har goda chanser till att etablera sig i Sveriges högsta fotbollsserie om klubben tar klivet upp och att man ska fortsätta spela ”sin fotboll”.

– Det är bara min åsikt nu, men jag tror definitivt att vi kan vara med och dansa med alla lag i Allsvenskan. Jag tror vår och tränarnas utmaning blir att få det att generera i poäng. Alla nykomlingar upplever så klart den utmaningen, men jag tror att om vi går upp med väldigt stort självförtroende så kan vi ge de andra lagen en match. Vi går inte upp i Allsvenskan för att försöka försvara oss och backa hem. Det kanske låter kaxigt, men det ligger inte i Dalkurds DNA. Så vi kommer att försöka spela vårt spel och ha mycket boll samtidigt som vi även måste vara ödmjuka inför uppgiften och få det att generera i poäng, utvecklar mittfältaren.

Att Dalkurd har stora drömmar och framtidsvisioner är ingen överraskning. Det är en känsla som även Lawan delar. På frågan var han tror att Dalkurd befinner sig om fem år är svaret lika självklart som det är djärvt.

– Jag tror att vi vinner SM-guld.

Du tror det?

– Ja fan, sen när har vi kurder gett upp förrän vi har fått det vi vill ha? Vi är ett envist folk och vi kommer inte att ge upp förrän vi har vunnit SM-guld, säger Lawan självsäkert.