Dalkurds nya tränare heter Azrudin Valentic och kommer närmast från ett arbete som assisterande tränare i Brommapojkarna. Han tillträder sin tjänst i Dalkurd den 8 januari 2018, när försäsongsträningen drar igång. I en längre intervju berättar han om sitt arbetssätt, vad han tror om den kommande säsongen och varför han valde att skriva på för Dalkurd.

– Jag skrev på för Dalkurd av två anledningar. Det första är att Dalkurd redan nu är rustade med en bra spelartrupp. Det andra är att Dalkurd, för mig personligen, är en förening med enorm potential. Det finns verkligen möjligheter för att utvecklas och att lyckas. Jag vet på vilket sätt jag har jobbat tidigare och vilka förutsättningar jag vill jobba under och dessa finns i Dalkurd. Jag tycker inte om att ta ett jobb om jag inte tror att det finns utvecklingsmöjligheter och jag vet att jag kan visa min fulla potential. Jag har fått känslan av att det är något jag kan göra i Dalkurd, säger Valentic.

Valentic, eller ”Valli” som han brukar kallas, har ett förflutet som tränare i Vasalunds IF, Assyriska FF och nu senast i IF Brommapojkarna. Genom åren har Valentics och Dalkurds vägar korsats fler än en gång, något som lett till att tränaren har god koll på föreningen.

– Självklart har jag följt föreningen de senaste åren och sett en hel del av lagets matcher. Jag och Dalkurd stötte på varandra redan i division 1, när jag tränade Vasalund. Dalkurd hade mycket, men visste kanske inte på vilket sätt de skulle organisera sig för att ta sig upp till elitfotbollen. De senaste två åren har föreningen dock utvecklats och vi har sett ett helt annat Dalkurd än tidigare. Det finns många fler kunniga personer i och kring organisationen, vilket är extremt viktigt. Det handlar inte längre om att bara tuta och köra, utan man har visat att man har mycket kunskap och har planerat allt stegvis. Det är därför vi ser Dalkurd i Allsvenskan nu, konstaterar Valentic.

Dalkurd skiljer sig från många andra svenska föreningar, på så sätt att man har ögonen på sig från miljontals människor från världens alla hörn. Valentic berättar att det är en miljö han motiveras av att jobba i och han uppskattar fansens support.

– Det är motiverande framför allt. Jag vet att det finns miljoner människor som följer Dalkurd och det är lite ovanligt inom svensk fotboll. Å andra sidan måste man kunna utnyttja den kärleken och den energin på rätt sätt. Folk ska älska Dalkurd och ge sin energi och sitt stöd för föreningen. För oss inom den sportsliga organisationen gäller det att ha rätt kunskap och professionalism för att kunna uppfylla våra och supportrarnas drömmar. Det gäller för oss att inte enbart köra på hjärta utan extremt mycket handlar om att ha rätt kunskap och det är vårt jobb att se till att det blir så. Men supportrarna som följer Dalkurd ska fortsätta visa mycket kärlek, passion och energi, för det kommer att hjälpa oss ute på fotbollsplanen, säger Valentic.

Valentic är väldigt noggrann och metodisk i allt han gör. Han lämnar sällan något åt slumpen. När han ska beskriva sin egen tränarfilosofi, berättar han att han inte brukar tycka om att tala i sådana termer utan visar hellre på planen vad hans fotboll går ut på.

– Jag tycker inte om att prata så mycket om tränarfilosofier. Istället föredrar jag att gå lite min egen väg. Dalkurd känner redan till vilken fotboll jag står för och vilken typ av tränare jag är. Annars hade de inte anställt mig. Dalkurd har byggt upp en tydlig identitet genom åren. I denna identitet passar jag in som tränare och det är också den typen av fotboll som jag spelade när jag var aktiv. Jag vill dominera bollinnehavet i matcherna och spela en underhållande och anfallsinriktad fotboll. Å andra sidan, har jag hela tiden utvecklats som tränare och jag vill att mitt lag ska spela en aggressiv fotboll med mycket press. Men vi ska inte bli naiva och tro att vi alltid kan besegra motståndarna genom vår spelskicklighet. Det gäller för oss att hitta en optimal balans. Det var något som jag och Olof (Mellberg, reds. anm.) lyckades utveckla i BP. Vi ska vara enormt noggranna i vår aggressivitet och spelskickligheten kommer komma som en bonus, säger Valentic och fortsätter:

– Det hela handlar om vision och jag har en tydlig vision i mitt huvud. Återigen, jag passar in i Dalkurds vision över hur man vill spela fotboll. Vi har redan 16 spelare i truppen, som står under kontrakt och som är duktiga. Men vi måste också vara medvetna om att vi spelar i en högre division nästa år, så vi måste förstärka truppen och det är något som vi också kommer att göra. Vi ska värva spelare som ska göra spelarna som redan finns i truppen, och mig som tränare ännu bättre. Därför är det viktigt att kunna kombinera min vision med spelarens individuella kvalitet. Jag kan inte säga till mina spelare att spela på ett visst sätt om de inte har potentialen till att göra det. Därför är det viktigt för mig, tränarstaben och sportchefen att hitta spelare som passar in i vårt sätt och vår vision att spela och vi kommer att se till att hitta dessa, slår Valentic fast.

Valentic berättar att han har influerats av olika tränare genom åren. Han säger att han egentligen inte vill tala om några egentliga tränarförebilder, men att han uppskattar diverse egenskaper hos olika tränare.

– Jag tycker om Fabio Capellos disciplin, som tillhör den gamla skolans tränare. Fotbollen har utvecklats genom åren och den nya generationens tränare är specifika på sitt eget sätt. Det går inte att jobba på det sättet som Capello gjorde för 20 år sedan idag, det är något som är säkert. Men han var tidigt ute med vikten av disciplin. För utan disciplin och harmoni är det omöjligt att nå framgångar. Det ska naturligtvis inte vara av militärisk art, men man måste kunna kräva noggrannhet av samtliga. Det är det första som krävs för att nå framgång, även om vi också måste kunna respektera spelarnas olikheter. Det går inte att ha en spelartrupp med 20 likadana spelare, säger Valentic och fortsätter:

– Jag tycker egentligen inte om att göra den jämförelsen, men om man tittar på hur mina lag har spelat, så är det närmast ”Pep” Guardiolas spelsätt. Jag tycker om att blanda olika koncept och idéer. Ett enstaka koncept kan inte krossa ett annat koncept. De som klarar av att spela på olika sätt, är också de som når framgångar inom fotbollen. Jag vill lära mina spelare att kunna överraska motståndarna. Vi ska bli flexibla i våra koncept under matchens gång. Om vårt första koncept inte fungerar, måste vi kunna hitta något annat för att vinna matchen. Det är det jag vill utveckla och jag vill även utveckla spelarna mer taktiskt, till att bli mer flexibla, för att kunna vinna matcher. Detta oavsett om vi leder, om det står oavgjort eller vi ligger under. Men jag vill klargöra att jag har mitt eget sätt att träna på och jag vet precis vad jag vill göra, berättar Valentic.

Det är inte bara från utländska tränare som influenser har tagits. Valentic jobbade ihop med Olof Mellberg, som dennes assisterande tränare, i Brommapojkarna under två års tid. Det ledde till dubbla seriesegrar och allsvenskt avancemang tidigare i höstas. ”Valli” berättar att han är oerhört tacksam över tiden ihop med den förre landslagskaptenen och att Mellberg har hjälpt honom att utveckla bitar i hans tränarskap.

– När jag och Olof inledde vårt samarbete, fanns det inga hemligheter kring vårt arbete. Olof visade upp en proffsighet, när det gäller träningsupplägg och organisation, vilket köpte min respekt. När det gäller tränarbiten, så har jag tidigare känt att jag har varit väldigt offensivt lagd och att jag har saknat lite av den defensiva biten. Men jag utvecklade detta oerhört mycket under åren då jag arbetade med Olof. Jag har blivit mer detaljerad kring defensiven och de två åren med Olof hjälpte mig väldigt mycket. Jag kan inte säga att jag är en färdig tränare idag, men jag är definitivt en bättre tränare idag än för två år sedan, menar Valentic.

Säsongen 2018 spelar Dalkurd sin första säsong i Allsvenskan. Det är en historisk bedrift för en förening som bildades så sent som för 13 år sedan. Valentic visar upp en målmedveten bild av vad han vill uppnå i Dalkurd.

– Mitt mål är att vinna den första matchen som vi kommer att spela. Sedan blir nästa mål att vinna nästa match som vi kommer att spela. Oavsett vilka vi möter är målsättningen att vinna matcherna. Denna målsättning kommer att vara tydlig och samtliga spelare måste känna på samma sätt. De spelare som inte delar denna känsla kommer inte sitta med i omklädningsrummet innan match, konstaterar Valentic med tydlighet innan han fortsätter sitt resonemang:

– Men det gäller också att ha en enorm ödmjukhet och noggrannhet. Vi respekterar Allsvenskan, men vi är inte rädda för Allsvenskan. Vi respekterar våra motståndare, men vi är inte rädda för dem. Vi vet vad vi kan och vilka kvalitéer vi har. Men vi är extremt ödmjuka i allt som vi gör, säger Valentic.

Valentic vill dock inte tala om några målsättningar på längre sikt. Han är tydlig med att Dalkurd måste ta sig an de utmaningar som väntar under 2018 och därefter metodiskt arbeta stegvis för att växa som förening.

– Jag är inte typen av tränare som sitter och pratar om att klara nytt kontrakt eller liknande. Det är vårt första år i Allsvenskan och vi ska, utifrån våra förutsättningar, försöka mäta oss med de bästa lagen i Sverige. Om 30 omgångar får vi se hur det har gått. Men vi har kunskapen, vi har kvalitéerna, vi har förutsättningarna och vi har folk som jobbar i Dalkurd som vet precis vad de vill göra och åt vilken riktning de vill föra föreningen. Vi vet att vi har deras stöd och det vi lämnar absolut inget åt slumpen i något vi gör. Allt är genomtänkt och vi vet precis hur vi ska bygga laget och göra det ännu starkare och jag lovar att de allsvenska lagen ska bli varse om hur jobbigt det är att möta Dalkurd nästa år. Vi ska se till att samtliga lag får den känslan, meddelar Valentic.

Hur ser du på den kommande säsongen?

– Vi ska komma ihåg att det är vår första säsong i Allsvenskan. Dalkurd har byggt en vinnarmentalitet genom åren. Klubben började spela fotboll 2004 och 2018 är man i Allsvenskan. Det är unikt. Den mentaliteten kommer att vara vår största fördel i Allsvenskan. Vi vet vad vi kan. Vi vet vilken kvalitet vi har och vilka möjligheter vi har. Vi vill verkligen vinna alla matcher som vi ställer upp i. Hur många matcher vi kommer att vinna återstår att se. Men vi har alla möjligheter och vi har potentialen att kunna vinna alla matcher. För att kunna göra det krävs det en enorm noggrannhet och ett ansvarstagande från alla. Det gäller allt från spelarna till tränarstaben och till alla som jobbar inom och runt klubben. Detta gäller i förberedelserna, i kosten, i vila och träningsmetoder och i spelarnas ansvar för deras privatliv. Vill de vinna matcherna så måste de se till att vara noggranna. Jag och min tränarstab ska hjälpa dem genom att ge dem rätt förutsättningar och vi ska göra allt för dem så att de kan leverera under 30 matcher, fastslår Valentic.