Pálmar Hreinsson är ny fystränare i Dalkurd. Hreinsson kommer närmast från Brommapojkarna, där han har arbetat ihop med Azrudin Valentic och Olof Mellberg, de senaste två åren. När Valentic skrev på för Dalkurd, valde Hreinsson att följa med sin kollega.

– De senaste tre åren har jag jobbat i Brommapojkarna, varav de senaste två åren tillsammans med Valentic och Mellberg. Vårt samarbete har gett framgångar och varit väldigt lärorikt för mig. Det är väldigt viktigt att de som är ansvariga för fotbolls- och fysträningen har någorlunda lika syn på hur träningen ska bedrivas. Det finns många vägar att gå, olika sätt att träna ett fotbollslag, men det är alltid viktigt att det finns en röd tråd igenom det hela, att varje moment vi gör i träningen har en betydelse på individuell eller lagnivå utifrån sättet vi ska spela fotboll. Här känner jag att vi har lyckats bra de senaste åren och när jag fick möjligheten att följa med ”Valli” till Dalkurd kändes det väldigt bra då vi kommer att kunna fortsätta utveckla och förbättra våra träningsmetoder och samtidigt anpassa dem till spelartruppen vi har i Dalkurd, säger Hreinsson.

Hreinsson har en bakgrund som fotbollsspelare på Island, men sadlade sedan om till att bli fystränare på heltid. Efter att ha flyttat till Sverige, har han arbetat i flera klubbar i Stockholmsområdet.

– Jag är född och uppväxt i en liten by på Island. Jag tränade olika sporter som barn men fastnade för fotbollen. Jag spelade min första A-lagsmatch som 14 åring med Sindri, från min hemstad. Det är ett lag som jag var med och spelade upp i seriesystemet från den lägsta divisionen (då division 4) till den näst högsta. Jag har även spelat i Valur, Afturelding och HK i de två högsta ligorna på Island. Mina två sista år innan jag flyttade till Sverige jobbade jag som assisterande tränare hos HK. Jag har en universitetsutbildning inom idrottsvetenskap från Island och 2006 flyttade jag tillsammans med min fru till Stockholm, där jag har vidareutbildat mig inom fysiologi, biomekanik och idrottsmedicin med mera. Under mina år i Sverige har jag jobbat som fystränare åt fotbollsklubbar som Djurgården, Frej och Brommapojkarna samt ishockeyklubben Södertälje SK bland annat, berättar Hreinsson.

Hreinsson berättar att han försöker kombinera sin fysträning och bedriver den såväl utanför fotbollsplanen, som på den. Allt för att optimera fysträningen för spelarna och ge dem bästa förberedelser inför fotbollssäsongen.

– Dels har vi den kompletterande träningen som inte behöver göras på fotbollsplan där vi fokuserar på den preventiva träningen, rörlighets- och styrketräning med ”rätt” biomekanik och muskelaktivering i centrum. Här gäller det att motverka muskelsvagheter och obalanser som till exempel kan skapas av att en spelare kanske slår åtta av tio passningar med sitt dominanta ben. Sedan har vi den träning som vi kan se som en direkt prestationsförbättrande träning. Inom detta område behandlar vi spänst, sprintkapacitet, förmågan att repetera löpningar i hög hastighet eller förmågan att orka en hel match. Den här typen av träning bedriver vi i stort sett bara ute på fotbollsplanen då alla dessa egenskaper får en extra dimension och är viktiga att se och träna i fotbollssammanhang, poängterar Hreinsson.

Den 8 januari är spelarna tillbaka från en välbehövlig ledighet och försäsongsträningen inleds. Hreinsson är förväntansfull inför den kommande säsongen.

– Detta blir en stor och väldigt rolig utmaning. Vi i tränarstaben behöver snabbt lära känna, för oss, många nya spelare. Vilka är deras styrkor och svagheter och hur kan vi hjälpa dem att bli ännu bättre? I och med flytten till Uppsala, nya tränare och ny träningsanläggning behöver vi jobba stenhårt i början för att få in struktur och rutiner som ska ge trygghet och som ska bli optimalt för fortsatt framgång för Dalkurd 2018. Jag vill att spelarna ska känna av noggrannhet och professionalitet från första början, säger Hreinsson.

Sportchef Adil Kizil berättar att det kändes bra redan efter första mötet med Hreinsson och att det är viktigt att få in en tränare, som Valentic känner till sedan tidigare.

– Vi sökte en fystränare och när vi anställde Valentic, var det väldigt viktigt att han skulle få med sig Pálmar, som har gjort ett otroligt bra jobb i Brommapojkarna. Efter att ha träffat och pratat med Pálmar kändes allt klockrent och vi ville inleda ett samarbete och jobba ihop med honom i Dalkurd, berättar Kizil.