Foto: Andreas L Eriksson/BildbyrΌn

Kebba Ceesay kom till Dalkurd inför säsongen 2017, när laget spelade i Superettan. Med sin rutin och sin erfarenhet blev Ceesay snabbt en stöttepelare i försvaret och han var en bidragande orsak till att Dalkurd (tillsammans med Brommapojkarna) släppte in minst antal mål i Superettan förra säsongen och att laget tog klivet upp i Allsvenskan. Inför Dalkurds första år i Allsvenskan har det varit naturligt att Ceesay, med över 120 allsvenska matcher i bagaget, blivit den naturliga ledaren i försvaret.

— Jag tycker att min säsong har varit helt okej. Men just nu ligger inte fokus på hur det har gått för mig personligen, utan mitt fokus är enbart på Dalkurd. Vi är i en situation som är ny för föreningen, men sådan är verkligheten. Det tar tid att växa in i den allsvenska kostymen. Jag tycker ändå att vi har gjort det bra sett till förutsättningarna och jag tycker att vi har gjort det tillräckligt bra i många matcher för att kunna vinna eller ta minst en poäng, berättar Ceesay.

Under året har Dalkurd haft två olika huvudtränare och med det har medföljt olika sätt som laget formerats på under säsongen. Mångsidige Ceesay, som dessutom har burit kaptensbindeln under stora delar av säsongen, har fått iklä sig olika roller på planen. Men varken positionsbytena eller kaptensrollen är någon ny företeelse för honom personligen.

— Självklart tycker jag inte att vi ska byta för mycket i formationerna, så att det blir nya spelsätt hela tiden för spelarna. Men jag tycker att vi har skapat en trygghet i laget som vi jobbar efter. Jag har spelat på olika positioner tidigare i karriären, så det är inga problem för mig. För mig spelar det ingen roll var någonstans jag spelar, bara vi håller oss kvar i Allsvenskan, säger Ceesay och fortsätter:

— Jag har varit lagkapten i Djurgården också förut men det är en ära att bära kaptensbindeln här i Dalkurd. Med kaptensrollen medföljer också ett större ansvar på planen och jag försöker pusha grabbarna ännu mer. Så det värmer att bära kaptensbindeln i Dalkurd.

Foto: Kenta Jšönsson/Bildbyrån

Med 20 matcher spelade i skrivande stund, placerar sig Dalkurd tre poäng bakom kvalplatsen. Det har varit en säsong som varit både upp och ned resultatmässigt. I många av matcherna har Dalkurd stått upp bra spelmässigt, men utan att ha fått med sig några poäng. Inför säsongen var förväntningarna höga från supportrarnas håll, men även spelartruppen hade hoppats på ett bättre utfall på resultaten.

— Jag var väldigt hoppfull inför säsongen och det är jag fortfarande. Hade saker och ting gått vår väg under säsongen så hade vi legat på en bättre tabellplacering nu. Men jag tror inte på otur. Det har hänt alldeles för mycket i matcherna, där vi har tappat ledningen i matcher för ofta. Så det går inte att skylla på bara otur, utan vi måste dra en gräns där. Vi spelare men också ledarna måste ta vårt ansvar. Jag tycker att vi har gett bort matcherna alldeles för enkelt ibland. Men det handlar också en hel del om bristen på allsvensk erfarenhet. Jag tror också att det är en ny situation för föreningen, som är vana vid framgångar och som alltid har legat i topp. Men det är dags att inse att vi är i en ny division, vi är på en annan nivå och det räcker inte bara med talang utan det behövs en hel del annat också, berättar Ceesay.

Det skedde en hel del förändringar i Dalkurd under sommaren. På ledarfronten har ett nytt tränarteam med huvudtränare Johan Sandahl i spetsen tagit över. Men det är på spelarsidan den största förändringen har skett och det var en händelserik sommar för sportchef Adil Kizil. Nio spelare lämnade Dalkurd, medan sex nya spelare har förstärkt spelartruppen. Ceesay menar dock på att han inte har märkt av någon förändring kvalitetsmässigt.

— Jag tycker att laget är rätt likt det vi hade i våras om jag ska vara ärlig. Vi hade bra spelare tidigare och har fått in bra spelare nu också. Så jag skulle nog säga att det är likvärdigt. Det var tråkigt att klubben hamnade i en situation där man var tvungna att sälja vissa spelare som hade varit väldigt viktiga för oss under hösten. Men nu är det tio matcher kvar för oss att fixa det här. Det finns bara en väg för oss att ta och det gäller för oss alla att ta vårt ansvar och ge allt i de sista matcherna, säger Ceesay och vidareutvecklar sitt svar:

— Jag tror stenhårt på att vi håller oss kvar i Allsvenskan. Vi måste alla tro på det här, annars kan vi lägga ned säsongen redan nu. Det var lite omtumlande under den första halvan av året och jag tror att det påverkade oss i laget mer än vad vi hade trott. Men klarar vi oss kvar och det går att få lite lugn och ro, så kan klubben fortsätta växa in i den allsvenska kostymen. Det är första gången i Allsvenskan för många i laget och det ska man inte skämmas över att säga. Man ska försöka vara ödmjuka och lära sig, för nivån kräver det. I Superettan blev vi inte straffade på samma sätt som här, där kunde vi komma undan med väldigt mycket på planen och vi hade också ett väldigt starkt lag. I Allsvenskan, möter man starkare lag och man blir också straffade på ett helt annat sätt, konstaterar Ceesay.