Det var stor uppslutning på informationsmötet tidigare denna vecka. (Foto: Dalkurd FF)

Dalkurds nya ungdomssatsning i Uppsala är ett faktum. Under hösten har ett styrelsebeslut tagits att starta upp en ungdomsverksamhet i Uppsala och planen är att det sjösätts i början av 2019. Einar Brekkan har utsetts till tillförordnad akademichef och har redan inlett arbetet med uppstarten. Brekkan har själv en bakgrund som fotbollsspelare och har bland annat uppemot 100 allsvenska matcher i bagaget. Tiden efter fotbollskarriären har ägnats åt en civil karriär men fotbollen har ständigt varit närvarande för Brekkan.

— Som så många andra har jag tränat mina egna barn. För min del har det blivit över tio år totalt. Under dessa år tycker jag själv att jag har varit nyfiken och försökt lära mig av andra som har mer erfarenhet. I Uppsala har jag tagit mycket intryck av Björn Kindlunds och Ola Rydstrands sätt att träna unga spelare. Sen har mina söner varit med i både BP och AIK och då har jag passat på att titta hur de jobbar och frågat en hel del om hur de tänker och planerar sin verksamhet. Det finns bra saker att låna från nästan alla verksamheter. Utifrån det jag har lärt mig har jag sedan utformat riktlinjer för de lag jag har tränat. Jag tror att jag har lite nytta av att jag har spelat elitfotboll men det stora är att lära sig av de som kan utbilda på riktigt. När Magnus Wikman eller Andreas Brännström kommer på besök på en träning så förstår man att en riktigt bra tränare verkligen kan göra skillnad för unga spelare, säger Brekkan.

— 2010 tog jag initiativ till att starta Sirius Akademi men redan efter ett år tog det en riktning som jag inte alls kunde stå bakom, så jag lämnade. Den uppstarten var en stor erfarenhet som jag har nytta av nu när vi gör det här i Dalkurd och tillsammans med Johans (Dalkurds klubbchef Johan Gustafsson, reds. anm.) erfarenheter från Borlänge så ska vi kunna undvika några fallgropar i alla fall. Utbildningsmässigt har jag gått B-utbildningen och håller just nu på att avsluta en kurs på distans på Växjö universitet som heter Talangutveckling ur ett coachperspektiv, fortsätter Brekkan.

Det togs det en första kontakt med Einar Brekkan, från Dalkurd-håll, strax efter att styrelsen beslutat att ungdomsverksamheten skulle startas igång i Uppsala. Klubbchef Johan Gustafsson och sportchef Adil Kizil stämde träff med Brekkan och det visade sig att man var närmre varandra i tankegångarna än vad man hade trott.

— Jag träffade Adil och Johan för några månader sedan för ett förutsättningslöst möte. Efter en stund frågade jag dem om mötet var riggat? De första fem sakerna som var viktiga för Dalkurd stämde exakt överens med min bild av hur en sån här verksamhet bör bedrivas. Det Johan och Adil berättade var att styrelsen tagit beslut om att det ska satsas pengar på ungdomsverksamheten och då menar jag inte deras egna deltagaravgifter och de bidrag som tillhör ungdom, utan pengar som man tar från a-lagets intäkter och satsar på ungdomarna för att man genuint tror att det kommer löna sig i längden. Styrelsen vill att ungdomsverksamheten ska vara DNA:t i klubben. Jag attraheras också av det sätt man vill träna och spela fotboll. Jag gillar öppenheten i klubben, A-lagsspelare har redan varit med och pratat med ungdomarna när vi har haft möten och de har visat att de vill hjälpa de unga att lyckas. Slutligen gillar jag också synen på att man vill samverka med andra föreningar i upptagningsområdet och även ta socialt ansvar i så kallade problemområden. Det har man gjort fantastiskt bra i Borlänge och man har samma ambitioner här, förklarar Brekkan.

En viktig del i satsningen blir samarbetet med Uppsala-Kurd FK, som precis som Dalkurd är en ung förening som värnar om mångfald och integration. Uppsala-Kurds A-lag spelar under 2019 i division fyra men förhoppningarna är att ta klivet upp i division tre omgående. Genom en tydlig trappa, från ungdomsverksamheten ända upp till Dalkurds A-lag, får unga spelare med höga ambitioner en möjlighet till en bra skolning och chans att förverkliga sina fotbollsdrömmar.

— Vi kommer till 2019 att starta upp en elitförberedande verksamhet från U13 till U17. Ovanför det kommer vi att ha ett farmarlag i Uppsala-Kurd, där unga spelare i åldern 18-23 ska träna på elitnivå när det gäller både krav och mängd. Förhoppningen är så klart att spelare från U17 ska finnas med där och träna och spela matcher redan i vår. Vi ser redan nu att intresset är så stort så vi kommer sannolikt att ha fler lag i vissa åldrar. Det kommer till exempel att finnas ett U17-1 och ett U17-2. Trupperna kommer att vara små och det kommer vara vidöppet att flytta spelare mellan både nivåer och åldrar. Under den elitförberedande verksamheten hoppas vi få igång lag för pojkar och flickor födda 2007–2012. Mer info om det kommer när vi har fått igång de äldre grupperna. Vi har redan många intresseanmälningar även från yngre men vi mäktar inte med att dra igång alla åldrar redan den 7 januari. Vi börjar med U13 och uppåt, berättar Brekkan.

Intresset för Dalkurds ungdomsverksamhet är stort bland barn, ungdomar och föräldrar. Tisdagen den 27 november hölls ett informationsmöte inför stor publik, där upplägget presenterades för de som har visat intresse av att ansluta till Dalkurd. En liknande presentation av ungdomsverksamheten har även gjorts för inbjudna fotbollsklubbar från Uppsala-trakten.

— I tisdags hade vi information för dem som hade anmält intresse och det var över 200 personer på plats. Dessa har några dagar på sig att smälta informationen och om de inte vill komma och provspela ska de meddela oss. På tisdag och onsdag har vi provspel på Österängens IP. De spelare som vi vill se mer av kommer även att spela match söndag den 9 december. Vi siktar sedan på att lämna antagningsbesked den 12 december. Efter det sker eventuella övergångar. Parallellt med detta pågår rekrytering av tränare och ledare för verksamheten. Vi har många intressanta personer på ingång. Det är dock många platser som ska bemannas. Om det finns tränare med ambitioner att utbilda framtidens elitspelare som läser detta så får ni gärna kontakta mig på ungdom@dalkurd.se, säger Brekkan.

— Kommande tiden innebär mycket jobb för mig och alla andra som kommer att hjälpa till för att få igång detta så smidigt och bra som möjligt. För min del innebär det långa dagar eftersom jag gör detta vid sidan om mitt ordinarie jobb, men då jag vet hur stor betydelse fotbollen har eller kan ha i många barn och ungdomars liv så blev jag väldigt glad när den här möjligheten dök upp. Nu ska vi bara ta tillvara på den här möjligheten tillsammans och göra bra saker både på och utanför planen, för alla barn och ungdomar som söker sig till oss, avslutar Brekkan.