Johan Mattson (t h) tillsammans med Uppsala-Kurds sportchef Jamil Mehho. (Foto: Dalkurd/Uppsala-Kurd)

Ytterligare en pusselbit faller på plats i arbetet inför den kommande säsongen. Nu är det klart med ny tränare för Uppsala-Kurds A-lag, som också ska fungera litegrann som ett U23-lag åt Dalkurds A-lag. Johan Mattsson, som närmast kommer från Uppsala-klubben Vaksala SK, kommer att träna Uppsala-Kurd under 2019.

— Det känns jättebra att vara här. Jag har varit i kontakt med Uppsala-Kurd under många år. Men nu med samarbetet mellan Dalkurd och Uppsala-Kurd känns det som att det här är på riktigt. Det finns en vision som är ganska stor och det finns en tro på att vi kommer att göra det väldigt bra och att ta laget från Division 4 och så högt upp vi kan. Den visionen, det engagemanget och den tron och att jobba med unga spelare känns jättespännande, säger Mattsson.

Johan Mattsson är en profil i Uppsala-fotbollen som gjorde ett väldigt bra jobb i Vaksala SK de senaste åren. Innan det har han ett förflutet i IK Sirius, där han har varit tränare för flera olika lag och bland annat har jobbat ihop med en gammal Dalkurd-bekanting.

— Jag började min tränarbana i IK Sirius. Då var jag i Sirius U19-lag under en halv säsong. Efter det blev jag A-lagstränare i GUSK. När Pär Millqvist fick sparken tog jag och Andreas Brännström över A-laget i Sirius. Jag har även haft ansvaret över U17 och U19 i Sirius, i olika omgångar. De senaste sex åren har jag varit verksam i Vaksala SK i Uppsala. När jag tog över laget, låg dem i Division 5 och är nu ett stabilt Division 3-lag. Efter sex år där kändes det som att jag det var dags att göra något annat, berättar Mattsson.

När Johan Mattson tog över Vaksala SK 2013, var det ett mittenlag i Division 5. På bara ett par år lyckades Mattsson föra laget upp till Division 4. Redan första säsongen i den nya divisionen blev Vaksala SK ett topplag och lyckades, via kvalspel, avancera upp i Division 3, där man nu håller hus. Framgångarna har kommit till, mycket tack vare en typ av fotboll, som går hand i hand med hans nya förenings ambitioner att spela.

— Vår ideologi i Vaksala SK var att vi ville driva alla matcher vi spelade och inte lämna det åt motståndarna. De ska rätta sig efter vad vi gör på planen, inte tvärtom. Vi var ett offensivt balanserat lag och vi spelade en snabb anfallsfotboll med mycket kombinationsspel. Vi var ett lag som ville driva matcherna på ett offensivt sätt. Det funkade väldigt bra och det är det sättet jag vill spela mitt spel på. Vi ska vara drivande i alla matcher. Vi ska vara offensiva och modiga. Så det är väl den typen av fotboll jag står för, förklarar Mattsson.

Uppsala-Kurd spelar i Division 4 kommande säsong, efter att ha åkt ur Division 3 i år, men ambitionen för samtliga parter är att laget ska studsa tillbaka till ”Trean” direkt.

— Den kommande säsongen är både viktig och spännande. Vi får se litegrann hur truppen kommer att se ut, det är inte riktigt klart ännu och det är lite nya förutsättningar. Men det är spännande att det ska fungera ungefär som ett U23-lag. Den här miljön kommer att vara till för spelare som fortfarande har en ambition med fotbollen, som fortfarande vill ta steget till att bli elitspelare. Det som lockar är att det är elitförberedande. Så när de här killarna har tagit steget upp från U19 så finns det en fortsättning på deras karriärer och en möjlighet till att kunna bli elitspelare. Den möjligheten som finns med Uppsala-Kurd, att de som gör det väldigt bra kan få träna med Dalkurd, gör att den här verksamheten borde kunna locka de typerna av spelare till det här laget. Det är lite för tidigt att säga hur säsongen kommer att vara. Men just nu är det en process med att få de spelare vi vill ha och sedan utifrån det är målet att vi ska göra det så bra som möjligt kommande säsong, säger Matsson och fortsätter:

— Dalkurd är ganska tydliga med målsättningen, att vi ska vinna Division 4 och det är en målsättning som jag och Uppsala-Kurd delar tillsammans med dem. Det ska vi sträva efter. Men det viktigaste är att vi utbildar fotbollsspelare. Jag känner litegrann att det är vår huvuduppgift. Om vi inte vinner ”Fyran” men kan få upp tre spelare till Dalkurds A-lag, så har vi ändå gjort en process som är ganska bra. Så det är en kombination av att vi vill vinna och samtidigt att vi vill utbilda spelare. För vi vill ju att de här spelarna tar steget in i Dalkurds A-lag. Det är det som är målsättningen med det här laget, avslutar Matsson.

Uppsala-Kurds sportchef Jamil Mehho är mycket glad över att Johan Mattsson har blivit klar som ny tränare för A-laget.

— Vi är stolta och glada över att få Johan Mattsson som huvudtränare för 2019. Vi är på rätt väg i och med denna rekrytering och vi är övertygade om att detta kommer att bli fantastiskt bra. Detta är ytterligare ett steg i rätt riktning för vårt samarbete tillsammans med Dalkurd och tillsammans kan vi hjälpa till att främja Uppsala-fotbollen, säger Mehho.