Dalkurd-klacken på Tele 2 Arena. Foto: Dalkurd FF

Dalkurd gästade Hammarby i gruppfinalen i Grupp 4 i Svenska Cupen med förutsättningarna väldigt klara: poäng och man var vidare till kvartsfinal. Men det var Hammarby som inledde matchen bäst och hotade från vänsterkanten, men inlägget från Jean Carlos De Brito ledde inte till något bättre än en hörna. Strax därpå var det Dalkurds tur att skapa en farlig målchans, när Ahmed Awad hittade Ferhad Ayaz, som avslutade. Men Gianluca Curci gjorde en fin räddning till hörna. Den efterföljande hörnan ledde så småningom till 1-0 för Dalkurd efter att Malkolm Moënza prickat Robin Tranbergs panna, som vackert lobbnickade in bollen i mål.

Efter Dalkurds ledningsmål tog Hammarby över taktpinnen och tryckte på mot Dalkurd-målet. Efter drygt 20 minuters spel blev Simon Sandberg frispelad på högerkanten men hans inlägg fångades enkelt av Andreas Andersson. I den 25 minuten fick Hammarby frispark i ett farligt läge precis på straffområdeslinjen. Darijan Bojanics frispark tog i Dalkurd-muren och gick ut till en resultatlös hörna. Hammarby-pressen gav till slut utdelning i den 30 minuten, när Jeppe Andersen fick in ett långskott från 30 meter till 1-1. Kort därefter tog Hammarby också ledningen med 2-1 efter att Mads Fenger hittar rätt med ett volleyskott på hörna. Slarv i Dalkurd-försvaret höll sånär att ge Hammarby 3-1 men Muamer Tankovics skott täcktes undan av Dillan Ismail till hörna. Precis innan halvtidspausen fick Bojanic bra skottläge strax utanför straffområdet, men Andersson i Dalkurd-målet räddade.

I halvtidspausen tvingades Dalkurd till ett byte då målvakten Andreas Andersson fick utgå på grund av skada. In kom Filip Anger, som därmed gjorde sin tävlingsdebut i Dalkurd-tröjan. Hammarby inledde den andra halvleken på inslagen väg och tryckte på för ytterligare mål, men Dalkurd-försvaret stod emot. I den 51 minuten var det ytterst nära Dalkurd-kvittering när Ayaz försökte sig på ett avslut efter att Curci lämnat sin mållinje. Men bollen tog på täckande Hammarby-försvarare. Hammarby tryckte på för ett matchavgörande 3-1-mål men lyckades inte få in bollen.

I den 77 matchminuten fick Hammarby straff efter att en hemmaspelare blivit neddragen i straffområdet. Den efterföljande straffen sköts dock i stolpen av Muamer Tankovic. Strax därefter blev Dalkurds Rawez Lawan utvisad efter att ha fått sitt andra gula kort. I den 86 minuten punkterade Hammarby matchen genom Mads Fenger som smällde in 3-1 efter en hörna. Bara minuten senare höll Dalkurd sånär på att reducera när Peshraw Azizi mötte ett lågt inlägg från inbytte Christopher McVey, men bollen gick över. I slutminuterna tryckte hemmalaget på för fler mål, som således skulle ge laget hemmaplansfördel i kvartsfinalen. Dalkurd stod emot och inbytte Filip Anger gjorde ett par svettiga räddningar för att hålla ned siffrorna.

HAMMARBY IF – DALKURD FF 3-1
Svenska Cupen – 4 mars, kl 19.00

Målskyttar Hammarby: 30′ Jeppe Andersen, 37′ Mads Fenger, 86′ Mads Fenger
Målskyttar Dalkurd: 6′ Tranberg
Varningar: 44’ Rawez Lawan, 56’ Robin Tranberg, 57’ Ferhad Ayaz, 77’ Irfan Jasarevic, 80’ Peshraw Azizi
Utvisning: 80’ Rawez Lawan (2 gula)

Laguppställning Dalkurd (4-3-3): Andersson; Azizi, Ismail, Jasarevic, Moënza; Lawan, Tranberg, Berger; Awad, Ayaz, Ceesay
Byten:
 46’ UT: Andreas Andersson IN: Filip Anger, 70’ UT: Ferhad Ayaz IN: Christopher McVey, 82’ UT: Ahmed Awad IN: Simon Alexandersson

Publik: 11 470 personer
Spelplats: Tele 2 Arena, Stockholm
Domare: Victor Wolf