Hela ungdomsakademin utanför Gamla Ullevi, innan man såg A-laget besegra Gais med 5-1. Foto: Dalkurd FF

Gothia Cup är över för Dalkurds del, för den här gången. Det har varit en fantastisk turnering för föreningen, som bara har haft igång akademin i Uppsala sedan januari. Fyra lag var anmälda till turneringen, som är världens största ungdomsturnering och facit blev tre lag som gick vidare till A-slutspel, där B16-laget var det som tog sig allra längst, hela vägen till kvartsfinal. Tyvärr blev det förlust med 1-2 mot Gais, men det var ett lag som kämpade tappert ända in i slutet och tyvärr så tröt energin mot slutet av turneringen. Vårt B16-lag var också det lag från hela Uppland som gick allra längst. Det är ett riktigt bra betyg och en otrolig bedrift för ett lag som, som sagt, bara har hunnit spela med varandra i sju månaders tid. Stoltheten från alla i och runt föreningen är enorm för alla våra ungdomars insatser i Gothia Cup.

Dalkurds akademiansvarige Einar Brekkan ger en kommentar på hur han tycker att veckan har varit:

— Det har varit en fantastisk vecka på många vis. Den började perfekt med att vi kom till Gamla Ullevi med 75 grönklädda som hejade fram A-laget till en 5-1 seger mot Gais. Vi är en ung akademiverksamhet, sju månader gammal, och vi hade inte riktigt hunnit få till lag- och klubbkänslan innan cupen men vilket uppsving den har fått denna vecka! Det har varit en fantastisk stämning mellan killarna, både i och mellan lagen. De har stöttat varandra i både med och motgång. Det har varit fint att se spelare från alla åldrar gå tillsammans och heja på de andra lagen, säger Brekkan.

Ska vi summera det sportsliga så gick det så här:

BOYS 18:
Vann sin grupp i överlägsen stil med tre av tre segrar, mot engelska Soul FC, Torslanda-klubben IK Zenith och jordaniska Liver Knights. Dessvärre blev det förlust i 32-delsfinal mot hemmalaget Alingsås IF med 1-4. Men överlag en bra insats från lagets sida.

BOYS 16:
Var det Dalkurd-lag som gick allra längst i turneringen. Laget vann de två första matcherna mot norska Dahle/Nordlandet och Lerums IS med 12-0 respektive 4-1. I den sista gruppspelsmatchen fick laget bekänna färg då de hamnade i tidigt 0-2-underläge mot franska Saint-Martinois, men våra killar visade upp en otrolig moral, som hämtade upp till 2-2, vilket innebar gruppseger. I 32-delsfinalen besegrades Norrby IF med 1-0 och i 16-delen slog man ut Enskede IK efter 2-0. I 8-delen gick matchen mot spanska CD Aguilas San Aquilino till straffar efter 0-0. Där räddade målvakten Armin Motaraghebjafarpour tre straffar (!) och slog själv in den avgörande straffen, som tog laget vidare till kvartsfinal mot Gais. Det innebar också att laget tog sig in till Heden, själva hjärtat av Gothia Cup. Kvartsfinalen mot Gais var en jämn och tuff uppgörelse och göteborgarna tog ledningen med 2-0. I slutet av matchen reducerade våra killar till 1-2 och forcerade för en kvittering, men energin räckte inte till. Lagets resa slutade i kvartsfinal men en femteplats av 172 deltagande lag är väldigt bra jobbat.

BOYS 15:
Var det lag som kanske fick den svåraste grupplottningen av alla våra lag. Hamnade i en grupp med erkänt duktiga ungdomsakademier i IF Brommapojkarna, IFK Värnamo och Örebro SK. Det blev en uddamålsförlust mot Värnamo och sedan blev BP för svåra i den andra matchen (0-6). Laget vann dock sista matchen mot Örebro och gick till B-slutspel. Där slog laget ut Östers IF i 8-delen med 2-0, men i kvartsfinalen blev det respass mot Örgryte IS, efter 0-1.

BOYS 13:
Vårt yngsta lag spelade en frejdig och fin fotboll, för att vara så unga. Laget vann också sina två inledande matcher i gruppen, mot norska Gauldal Fotballklubb (3-1) och Stenungsund-klubben Vallens IF (5-2). I den sista matchen blev tyska Nordsterne JSG för svåra (0-4), men laget tog sig trots detta vidare till A-slutspel. Där hamnade man i tidigt 0-2-underläge mot Örgryte IS, men kom ikapp till 2-2 innan halvtid. I den andra halvleken blev dock Örgryte för svåra och matchen slutade 5-2 till göteborgarna.