Tatiana Håkansson blir ny chef för Dalkurd FF:s ungdomsakademi. Hon kommer att inleda sitt arbete i Dalkurd den 1 februari 2020. Tatiana Håkansson har en bakgrund som fotbollsspelare och har bland annat spelat fotboll i USA. Fotbollsskorna är dock lagda på hyllan och efter fotbollskarriären har Håkansson bland annat läst idrottsvetenskap vid Umeå Universitet och har, via sitt företag, arbetat med föreläsningar om normer, jämställdhet, inkluderingsarbete samt diskriminering.

— Jag kommer med en bakgrund, dels som kvinnlig före detta fotbollsspelare som spelat på hög nivå, men också med en ryggsäck med mina spetskompetenser inom jämställdhet, inkludering och normkritik, där jag tror att en förening som redan jobbar med dessa frågor får nytta av det och får ännu mer spets i det. Så det ska bli jättekul att jobba just med det, säger Tatiana Håkansson och fortsätter:

— Vi vill också utveckla tjejverksamheten. Det tycker jag skulle vara extra roligt, i och med att jag själv kommer därifrån. Visionen är att Dalkurd ska vara en förening som är etablerade i Uppsala och ta in alla målgrupper som på ett eller annat sätt känner sig utanför samhället. Det kan vara allt från föräldrar, till folk med olika funktionsvariationer. De ska känna att de är en del av något större. Det är min vision.

Förutom det fotbollsmässiga arbetet med ungdomsakademin så kommer Tatiana Håkansson arbeta framför allt med CSR-relaterade frågor. Håkansson har under de senaste tre åren jobbat i Upplands Idrottsförbund med integrationsarbete med Uppsala-stadsdelen Gottsunda som utgångspunkt.

— Dalkurd startade som ett samhällsprojekt och det fanns ett engagemang att försöka komma ut i områden i Borlänge, där det fanns en viss problematik, litegrann som i exempelvis Gottsunda. Dalkurd tog in barn och ungdomar, som upplevde en viss problematik, för att träna dem genom fotbollen och ge dem disciplin så att de inte skulle göra tråkigheter ute på gatorna och man lyckades väldigt väl. Det gick så pass väl att man till och med kunde utvecklas till en elitfotbollsförening. Det är lite det jag brinner för och en stark anledning till att jag ansluter till Dalkurd. Det är en integrationsförening ut i fingerspetsarna. Så kan man få barn och ungdomar att känna sig välkomna och få dem att känna sig delaktiga i samhället, så vill jag vara med på det arbetet, förklarar Tatiana Håkansson.

Sedan Dalkurd FF startade sin ungdomsverksamhet i Uppsala för ett år sedan, har Einar Brekkan fungerat som tillförordnad akademichef. Han lämnar nu över stafettpinnen till Tatiana Håkansson och han berättar att han gör det med stor glädje.

— Det känns väldigt bra att lämna över ansvaret och framför allt till Tatiana. För Dalkurd är känslan faktiskt lite overklig, att vi har lyckats få in henne i föreningen i den här rollen. Det är bra gjort av föreningen, att ha lyckats knyta till sig en person med den kompetensen och den inriktningen som hon har. Det känns riktigt bra! Jag tror att det här kommer att bli väldigt bra, säger Einar Brekkan och fortsätter:

— Jag har varit med och gjort det här i ett års tid, för att vi ville få igång en ungdomsverksamhet i Uppsala som vill träna väldigt mycket fotboll och sen koppla på samhällsengagemang så fort vi har mäktat med det. Vi har gjort en del saker under 2019, men det kommer förhoppningsvis att bli betydligt mer nu när Tatiana kommer in, för att jobba heltid med dessa bitar. Jag kommer fortsätta finnas med i bakgrunden, som ett bollplank och Tatiana kommer få bestämma hur mycket hon vill ha hjälp av mig i början, avslutar Einar Brekkan.