Foto: Simon HastegŒård/Bildbyrån

Det första historiska Uppsala-derbyt mellan Dalkurd och IK Sirius utspelade sig på Gavlevallen i Gävle under lördagen. Matchen började trevande i den kvava sommarluften. Men i den 18 minuten fick Dalkurd en första farlig möjlighet. Ferhad Ayaz försökte vika in och skruva bollen mot det bortre hörnet, men Karim Fegrouch i Sirius-målet räddade bollen, som gick via en touch på försvarare. Bortalaget skulle dock ta ledningen efter 27 minuters spel. Ett inlägg nickades bort från Dalkurd-försvaret, men snappades upp av Christer Gustafsson, som väggspelade med Philip Haglund innan han skickade bollen i mål, fri med Sixten Mohlin.

Bara några minuter senare skulle Sirius dubbla sin ledning. Moses Ogbu höll sig framme, när Dalkurd-försvaret inte lyckades få undan en hörna, och stötte in 2-0 för gästerna. Dalkurd såg tama ut i den första halvleken och skapade inte mycket av värde och Sirius tog med sig 2-0-ledningen in i halvtidspausen. Dalkurd såg ut som ett nytt lag i den andra halvleken och direkt i inledningen kom också reduceringen. Mohamed Buya Turay löpte i djupled på en väl avvägd långboll från Rewan Amin. Fegrouch kom på mellanhand och Buya Turay kunde runda honom och skicka in 1-2 i öppet mål.

Ett par minuter senare var det nära 2-2 genom Buya Turay. Anfallaren vred och vände på Sirius-försvaret inne i straffområdet, men lyckades aldrig få iväg något skott och bollen kunde rensas undan. Dalkurd började skapa sig ett momentum i matchen och känslan var att ett kvitteringsmål hängde i luften. Det blev riktigt farligt på en kontring när Buya Turay spelade fram Ferhad Ayaz, men Robert Åhman Persson fick en fot emellan och kunde bryta, när Ayaz lade upp bollen för avslut.

Sirius stack emellan med ett volleyavslut från Haglund på en hörna, men Mohlin gjorde en suverän räddning. I slutskedet av matchen tryckte Dalkurd på för att få in en kvitteringsboll. Närmast kom inbytte Andrew Stadler, som inte lyckades få någon träff på bollen som Leonard Pllana nickade ned. Istället för ett 2-2-mål, punkterade Sirius matchen helt på tilläggstid när Ian Sirelius blev helt fri framför Mohlin och skickade in 3-1. Nu är halva Allsvenskan spelad och serien vänder. För Dalkurds del väntar ytterligare en viktig match, borta mot IF Brommapojkarna på lördag den 4 augusti, klockan 16.00.

DALKURD FF – IK SIRIUS 1-3
Allsvenskan – Lördag 28 juli, kl 18.00

Målskyttar Dalkurd: 48’ Buya Turay
Målskyttar Sirius: 28’ Gustafsson, 31’ Ogbu, 95’ Sirelius
Varningar: 71’ Ceesay, 90’ Amin; 71’ Georges, 84’ Fegrouch

Laguppställning Dalkurd (4-2-3-1): Mohlin; Strand, Ceesay, Löfkvist, Moënza; Ahmed, Amin; Awad, Lawan, Ayaz; Buya Turay

Byten: 46’ UT: Ahmed IN: Stadler, 76’ UT: Awad IN: Tranberg, 78’ UT: Ayaz IN: Pllana

Publik: 1238 personer
Domare: Kaspar Sjöberg
Spelplats: Gavlevallen, Gävle