Foto: Jšörgen Jarnberger/Bildbyrån

Efter smällen mot BK Häcken i lördags, åkte Dalkurd ned till Borås för att försöka revanschera sig, dels för lördagens match men också för vårmötet mot Elfsborg, då det blev en 1-4-förlust i Gävle. Elfsborg, i sin tur, behövde endast en poäng för att säkra nytt allsvenskt kontrakt. Det var med andra ord upplagt för en rafflande match på Borås Arena. Dalkurd var nära att ta ledningen i den sjunde minuten, när Ferhad Ayaz sprang sig fri, men han lyfte bollen över Kevin Stuhr Ellegaard i Elfsborgs mål. Bara ett par minuter senare var det nära Dalkurd-mål igen. Efter en Eflsborg-hörna blev det en kontring, där Adam Ståhl passade in till Ayaz, som i sin tur hittade ut till Ahmed Awad, som drog till på ett. Men skottet gick via Ellegaards fötter och ut till en hörna.

Elfsborg vaknade till så småningom och Chinedu Obasi tog emot en passning inne i straffområdet, vände runt och sköt. Henrik Löfkvist agerade dock räddande ängel när han stack emellan med en fot, så skottet gick över mål och ut till hörna. Den efterföljande hörnan blev farlig då Jon Jönsson kom upp högst och nickade, men bollen gick utanför. Dalkurd var farliga på sina omställningar, främst genom Ayaz som återigen utmanade Elfsborg-försvaret och löpte ifrån dem, men målvakten kunde rädda skottet. I slutet på den första halvleken var Elfsborgs mittback Ibrahim Dresevic oerhört nära att göra ett drömmål från 40 meter, men skottet tog i undersidan av ribban, studsade ned på mållinjen och ut. Det var således mållöst när Stefan Johannesson blåste av den första halvleken.

Den andra halvleken inleddes med en Elfsborg-möjlighet, när Daniel Gustavsson blev frispelad. Stefan van der Lei kom dock utrusande och kunde avvärja men inte plocka in bollen. Returen gick tillbaka ut till Gustavsson, som passade bak bollen till Obasi, som sköt över. Elfsborg tryckte på under en period i inledningen av den andra halvleken. Alex Dyer försökte sig på ett skott från distans, som dock gick utanför. Strax därefter räddade Löfkvist återigen med en tå, när Gustavsson var på väg att rinna igenom och anfallet kunde avvärjas. Dalkurd tog sedan över taktpinnen och spelet i mitten på den andra halvleken. Ståhl lyckades bryta ett uppspel hög upp i banan och passade Ayaz, som sköt från straffområdeslinjen men Ellegaard kunde rädda.

Ayaz var aktiv och ständigt ett hot i offensiven. Anfallaren tog sig runt på vänsterkanten och spelade in bollen i mitten till Andrew Stadler, men bollen gick bakom amerikanen, som annars bara hade att raka in bollen i öppet mål. I den 80 minuten tvingades Dalkurd till ett målvaktsbyte när van der Lei hade problem med en ljumske. Sixten Mohlin kastades in i hetluften när Elfsborg jagade ett ledningsmål. Viktor Prodell kom nära när han blev fri i straffområdet, men han sköt över. Det var händelserikt på tilläggstid när bägge lagen jagade mål. Simon Strand sköt från mittlinjen när han såg att Ellegaard stod långt ut. Målvakten hann dock tillbaka och kunde rädda bollen på mållinjen. Minuten senare sköt inbytte Arian Kabashi ett skruvat skott, som gick strax utanför. I den 97 minuten i matchens sista chans sköt Dyer i stolpen efter palaver i Dalkurds straffområde. Matchen slutade dock mållöst, en viktig poäng för bägge lagen. Resultatet innebär också att Dalkurd endast kan säkra allsvenskt kontrakt via kvalspel.

Två matcher återstår nu, där Dalkurd närmast tar emot Djurgårdens IF på Gavlevallen måndag den 5 november klockan 19.00. Köp era biljetter, kom dit och heja fram oss till viktiga poäng i kampen om nytt allsvenskt kontrakt. Biljetter köper ni på dalkurd.ebiljett.nu.

IF ELFSBORG – DALKURD FF 0-0
Allsvenskan – 30 oktober, kl 19.00

Målskyttar Elfsborg:
Målskyttar Dalkurd:
Varningar: 29′ Dyer, 45′ Kaib, 61′ Gustavsson, 69′ Dresevic; 57′ Lawan

Laguppställning Dalkurd (3-4-3): van der Lei; Löfkvist, De John, Ekblad; Strand, Ahmed, Lawan, Moënza; Awad, Ayaz, Ståhl
Byten: 62′ UT: Awad IN: Stadler, 80′ UT: van der Lei IN: Mohlin, 90+3′ UT: Ayaz IN: Markkanen

Publik: 4 483 personer
Domare: Stefan Johannesson
Spelplats: Borås Arena, Borås