Foto: Maxim ThorŽ/Bildbyrån

Dalkurd gästade IK Sirius på Studenternas IP på bortaplan, men ändå hemma, för att söka revansch för den snöpliga förlusten i hemmamötet. Regnet hade öst ned över Uppsala under fredagen men strax innan avspark slutade det. Trots detta var det en tung gräsmatta som matchen utspelade sig på. Sirius tog tag i taktpinnen från början och Jonas Lindberg hade ett skott som gick strax utanför efter en kvarts spel. Bara minuten senare var det Dalkurds tur att gå framåt och Ahmed Awad nickade i ovansidan av ribban på ett inlägg från Malkolm Moënza. Dalkurd arbetade sig in i matchen och kom allt närmare mål. Adam Ståhl slog in ett inlägg från vänsterkanten, som Henrik Löfkvist nickade över.

En stund senare skulle Dalkurd också ta ledningen. Awad trixade sig förbi två försvarare på högerkanten och spelade in bollen snett bakåt, där Eero Markkanen tryckte in sitt första mål i Dalkurd-tröjan. Det var en bra första halvlek för Dalkurds del, som skapade ytterligare en målchans strax innan halvtidspausen. Simon Strand sköt ett pressat skott från utkanten av straffområdet, som Lukas Jonsson i Sirius-målet räddade, men inte kunde hålla. 1-0-ledningen höll sig in i halvtid. Den andra halvleken var bara ett par minuter gammal när Ahmed Awad bjöd på ett konstmål. Johan Eiswohld passade fel och Awad snappade upp bollen och löpte mot Sirius-målet. Sirius-försvaret sprang ifatt honom och det såg ut som att målchansen var över, men Awad chippade bollen över Jonsson och i mål. Ett otroligt vackert fotbollsmål som innebar 2-0.

Awad hade stor show denna kväll och tre minuter senare stod han för sin andra assist i matchen, när han serverade Robin Tranberg. Mittfältaren fann yta utanför straffområdet och tryckte iväg ett hårt skott som Jonsson fick handen på, men han lyckades inte hindra bollen från att gå i mål. 3-0 till Dalkurd som stod för propagandafotboll! Efter målet föll Dalkurd tillbaka något mer men Sirius hade svårt att skapa några farligheter. Istället var det nära 4-0 när Markkanen kontrade och passade fram till Awad. Matchens lirare försökte skruva in bollen men skottet gick via Oscar Pehrssons ben till en hörna. Några minuter senare var det nära ett Dalkurd-mål igen när Strands inlägg nådde fram till Markkanen, men anfallaren kunde inte få avslutet på mål.

Sirius gjorde ett par byten i mitten på den andra halvleken som gav laget ny energi. En av de inbytta spelarna, Charbel Georges vek in från vänsterkanten och sköt ett långskott, som Sixten Mohlin räddade till en hörna. Den efterföljande hörnan blev farlig då Georges avslutade på mål, men Markus Thorbjörnsson agerade räddande ängel när han stoppade bollen på mållinjen. En stund senare var det dags igen; Georges sköt ett skott utifrån som Mohlin gjorde en utsökt räddning på. Georges och Mohlin utkämpade en egen kamp, kändes det som. Elva minuter från slutet sköt Sirius-spelaren ytterligare ett långskott som Mohlin gjorde en briljant räddning på. Sirius tryck mot Dalkurds mål skulle till slut ge resultat. Philip Haglund nådde högst på ett inlägg från Mohammed Saeid och nickade in 1-3. Målet gav hemmalaget ytterligare energi och man tryckte på för fler mål. I den 85 minuten kom också 2-3 när Ian Sibelius tog sig runt på högerkanten och spelade bak bollen till Georges. Denne tog med sig bollen och sköt bollen invid den närmsta stolpen och helt plötsligt var det match igen.

Dalkurd lyckades dock hålla undan i slutminuterna. Det blev lite småfarligt vid någon situation men annars hade Dalkurd-spelarna god kontroll på händelserna och när domare Mohammed Al-Hakim blåste av matchen efter fem minuters tilläggstid var Dalkurds första bortaseger ett faktum. Nu väntar ett cupmöte borta mot Karlbergs BK på tisdag i Stockholm, för Dalkurds del. Mer info om den matchen här.
Nästa allsvenska Dalkurd-match spelas på Gavlevallen den 27 augusti då Hammarby IF gästar.
Köp biljetter till den matchen här.

IK SIRIUS – DALKURD FF 2-3
Allsvenskan – 17 augusti, kl 19.00

Målskyttar Sirius: 81’ Haglund, 85’ Georges
Målskyttar Dalkurd: 27’ Markkanen, 47’ Awad, 50’ Tranberg
Varningar:

Laguppställning Dalkurd (4-4-2): Mohlin; Ceesay, De John, Thorbjörnsson, Moënza; Strand, Löfkvist, Tranberg, Ståhl; Awad, Markkanen
Byten: 72’ UT: Tranberg IN: Suljevic, 82’ UT: Awad IN: Aliev, 89’ UT: Ståhl IN: Lawan

Publik: 4 626 personer

Domare: Mohammed Al-Hakim
Spelplats: Studenternas IP, Uppsala