OM OSS

DET HÄR ÄR HISTORIEN OM DALKURD FF

FÖDDES SOM ETT SOCIALT PROJEKT

När klubben grundades 2004 var det till direkt följd av många ungdomars brokiga vardag. Dalkurd FF skulle verka som ett alternativ till orolighet och en möjlighet till en bra framtid. Den delen av det sociala ansvaret har följt med hela vägen och är ett av Dalkurds prioriterade mål. Det mest uppmärksammade sociala projektet var välgörenhetsprojektet till stöd för jordbävningsoffren i den kurdiska staden Wan, som arrangerades den 6 november 2011. Där och då, på Skytteholms IP i Stockholm, mötte Dalkurd ett lag bestående av TV-profiler och allsvenska stjärnor. Det sociala ansvarstagandet är en plikt, ett arbete och ett mål som aldrig upphör i Dalkurd FF. Det finns föreningar som jobbar med ett socialt ansvar – Dalkurd föddes med ett socialt ansvar.

EN RAKETRESA MED "FULL FART FRAMÅT"

Få höjde ögonbrynen när Dalkurd FF under sin debutsäsong vann division 6. Men när man lika snabbt tog sig igenom division 5, division 4 och division 3 började det att undras: Vilka är de? Hur länge ska de fortsätta sin raketresa? Dalkurd FF fortsatte att vinna serien varje år fram till division 1, där man stannade i fem år, för att den 10 oktober 2015 bli klara för avancemang till Superettan. Det är en resa som inget lag i Sverige någonsin har gjort och den har bara varit möjlig genom mottot ”Full fart framåt!”, vilket syftar till visionen på fotbollsplanen. I klubben finns en sportslig strävan om att aldrig sikta på annat än serieseger och alltid stå för en anfallsglad och publikattraktiv fotboll. Vår strävan är att varje spelare ska ha sin hjärna på planen, men sitt hjärta vänt mot publiken.

EN NYCKEL I INTEGRATIONEN

För många ungdomar och deras föräldrar blir Dalkurd en viktig beståndsdel i integrationen. Genom Dalkurd får de träffa andra föräldrar med såväl lik som olik bakgrund. Träningar, matcher och aktiviteter runt föreningen blir en mötesplats och tillfällen att komma in i samhället. Därför fyller Dalkurd en viktig samhällsfunktion som vi prioriterar.

MASSMEDIAL UPPMÄRKSAMHET

Sedan starten 2004 finns det få föreningar som har fått samma breda uppmärksamhet som Dalkurd FF. Det stora intresset i konceptet med elitfotboll, integration och ett socialt ansvar är anledningen.Aftonbladet, Dagens Nyheter, SVT och Svenska Dagbladet har uppmärksammat klubbens framgångar och gjort reportage om Dalkurd. Dessutom har Dalkurd tagit plats i såväl Expressen (för räddningsaktionen i Wan) som TV4. Intresset för Dalkurd är stort. Dalkurd FF:s supportersida på Facebook (vid namn ”Dalkurd Supporter”) hade drygt 14 000 medlemmar (den 4 april 2012). I skrivande stund är det över 1,5 miljoner (den 15 mars 2020) som gillar Dalkurd. Det är fler medlemmar än majoriteten av de allsvenska klubbarnas motsvarigheter.

VISION

Vi är aldrig nöjda och vill fortsätta att utvecklas. Vår vision är inte att vara verksam på nuvarande nivå. Vi vill växa på alla sätt och vis. Vi har en dröm och en vision om att bli en av landets ledande klubbar. Det gäller inte bara på ett fotbollsmässigt plan, utan också socialt.

FLYTTEN TILL UPPSALA

Hösten 2017 togs ett enhälligt medlemsbeslut på ett extrainsatt medlemsmöte att flytta föreningens hemvist från Borlänge till Uppsala. Flytten blev fysiskt av januari 2018 och föreningens hemvist är sedan dess i Uppsala. Under 2018 kommer de allsvenska matcherna att spelas på Gavlevallen i Gävle, på grund av ombyggnationer på Studenternas IP i Uppsala.

SPEL PÅ STUDENTERNAS

Säsongen 2020 kommer Dalkurd att flytta in på den nyrenoverade och multimoderna fotbollsarenan Studenternas IP i centrala Uppsala. Det blir ytterligare en milstolpe i historien om Dalkurd FF, Sveriges enda internationella fotbollsförening.